niedziela, 6 listopada 2011

Schab w galarecie z piwa pszenicznego

Schab w galarecie z piwa pszenicznego

06LIS
Składniki:
  1. wędzony lub pieczony schab – 500 g
  2. korniszony – 12 szt.
  3. liście laurowe – 3
  4. ziele angielskie – 5-6 ziaren
  5. cebula – 1/2 szt.
  6. ocet jabłkowy – 1 łyżka
  7. piwo pszeniczne – 500 ml        polecam Cornelius Weizen Bier
  8. żelatyna – 212 g (łyżka + 2/3 łyżeczki)
  9. bulion wołowy – 1 szklanka
  10. sól
  11. pieprz
Przygotowanie:
Schab kroimy na 9-12 plastrów i układamy na 3 talerzach. Na mięsie kładziemy korniszony pokrojone w podłużne plastry. Zagotowujemy bulion z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i cebulą. Gotujemy 5-10 minut. Bulion przecedzamy i wlewamy do niego ocet oraz szklankę piwa. Zagotowujemy i od razu zdejmujemy z ognia. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie (według wskazówek na torebce) i rozpuszczamy, mieszając, w gorącym bulionie. Jeśli powstanie piana, zdejmujemy ją. Przestudzonym bulionem zalewamy mięso z korniszonami i wstawiamy na 4 godziny do lodówki. Galaretę podajemy z żytnim pieczywem. Pozostałe piwko pszeniczne wyjmujemy z lodówki i popijamy nim galaretę

  • Czas wykonania: 30 minut, czas tężenia galarety – około 4 godzin
  • Stopień trudności: łatwy
  • Koszt: średni
  • Porcje: 3
Przepis z ugotuj.to

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz