niedziela, 25 grudnia 2011

Cielęcina w pomarańczach


PRZYGOTOWANIE: 1,5 GODZINY

Składniki:

  • 2 kg zadniej cielęciny,
  •  sól, 
  • 4 pomarańcze, 
  • 10 dag dżemu pomarańczowego,
  •  3 dag masła, 
  • 1 łyżka oleju, 
  • 1 szklanka bulionu, 
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego, 
  • 1 łyżka ziaren pieprzu,

Przepis:

Pomarańcze sparz wrzątkiem. Z jednej zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dżem, sok, połowę startej skórki i masło utrzyj na jednolitą masę. Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą. Brytfannę posmaruj olejem, przełóż do środka mięso. Ustaw brytfannę na kuchence, zrumień mięso na dużym ogniu, podlej cielęcinę bulionem. Wstaw do piekarnika i piecz 70 minut w temp. 180°C. Po 30 minutach posmaruj cielęcinę masą pomarańczową. Pozostałe pomarańcze obierz. Jedną podziel na cząstki, z dwóch wyciśnij sok. Skórki pokrój w paski. Gotową pieczeń wyjmij z brytfanny. Sos z pieczenia przecedź przez gęste sitko do garnka. Dodaj sos sojowy, cząstki pomarańczy, skórki i ziarna pieprzu, zagotuj. Pieczeń pokrój w plastry i podawaj z gorącym sosem pomarańczowym.

źródło: ugotuj.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz