niedziela, 25 grudnia 2011

Karp w sosie maderowo-grzybowym


PRZYGOTOWANIE: 
1 GODZINA + MARYNOWANIE
Składniki:
  • 1 kg filetów z karpia, 
  • sok z cytryny, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • olej do smażenia;

 Sos
  • 4-6 kapeluszy suszonych grzybów, 
  • 200 ml gotowego ciemnego sosu pieczeniowego, 
  • 50 ml madery, 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • 1 łyżeczka masła, 
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 
  • sól, pieprz, 
  • gałązka rozmarynu do przybrania.


Przepis:

Karpia pokrój w dzwonka, dopraw solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Odstaw w chłodne miejsce na 2 godziny. Przygotuj sos: grzyby namocz w wodzie przez 30 minut, następnie ugotuj do miękkości, odcedź i pokrój w paski. Ciemny sos zagotuj z maderą, koncentratem pomidorowym i rozmarynem, dodaj pokrojone grzyby i gotuj jeszcze chwilę. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Filety z karpia rozłóż na wysmarowanej olejem blasze i upiecz w piekarniku na złoty kolor. Podawaj z ciepłym sosem, udekoruj gałązką rozmarynu.


źródło: ugotuj.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz