niedziela, 29 stycznia 2012

Fettucine alfredo



Propozycja dla miłośników makaronów ze śmietanowym sosem.

Fettucine alfredo

Składniki:

  • spory kawałek parmezanu (1/2 szklanki tartego) 
  • 400 g włoskiego makaronu fettucine (szerokie wstążki) 
  • 2 łyżki masła 
  • 3/4 szklanki kremówki 
  • gałka muszkatołowa 
  • biały pieprz
  • sól
 
Ugotować makaron al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie rozgrzać masło na patelni, dodać śmietankę, chwilę gotować. Dodać parmezan, gałkę, pieprz i sól. Odcedzony makaron wrzucić na patelnię z sosem i zamieszać. Podawać z dodatkowym parmezanem do posypania. 
Ten przepis można urozmaicać, podsmażając na maśle cebulkę, plasterki pieczarek, szynkę, dodając natkę pietruszki.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz