sobota, 14 stycznia 2012

Gruszka „Pasja” nadziewana orzechami


Składniki:

  • 1 duża gruszka
  • Ok. 10 dkg rodzynek
  • Ok. 10 dkg łuskanych orzechów włoskich
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • Ok. 20 g koniaku
  • Butelka białego wina wytrawnego
Sposób wykonania:
W garnku zagotowujemy białe wino oraz 200 g wody i 150 g cukru. Kiedy wszystko się zagotuje wkładamy do garnka obraną gruszkę. Gruszkę gotujemy przez ok. 10 minut. Po zagotowaniu studzimy zapasteryzowaną gruszkę w sosie. Następnie przecinamy gruszkę na górze i wydrążamy środek. Przygotowanie nadzienia: do miseczki należy wrzucić garść rodzynek i garść skruszonych orzechów oraz wymieszać z 2 łyżkami miodu. Nadzieniem należy wypełnić wydrążoną gruszkę i skropić kilkoma kroplami koniaku. Nadzienie należy przykryć odkrojoną wcześniej częścią gruszki, również skropić ją koniakiem i ozdobić listkiem mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz