niedziela, 15 stycznia 2012

Kapustki nadziewane grzybami serwowane na ziemniaczanych plackach z pomidorową salsą


Składniki:
  • Liście kapusty włoskiej
  • Grzyby (rydze, borowiki, kurki i podgrzybki)
  • Czosnek
  • Różne rodzaje pomidorów
  • Czerwona cebula
  • Oliwa z oliwek
  • Rukola
Farsz do kapustek: Na rozgrzanym maśle usmaż drobno pokrojoną cebulę, aby się zeszkliła. Na cebulę wrzuć różne rodzaje wcześniej pokrojonych grzybów. Wszystko przypraw pieprzem, a na koniec wrzuć rozgnieciony ząbek czosnku.
Przygotowanie salsy: We wrzątku sparz różne rodzaje pomidorów, a potem zahartuj je w zimnej wodzie z lodem. Obierz je ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do nich posiekaną drobno czerwoną cebulę, a do smaku sól i pieprz i oliwę z oliwek. Wymieszaj całość z pokrojoną garścią rukoli.
Sparz liście kapusty włoskiej i każdy z liści przetnij na pół. Wypełnij liście farszem, zawiń i jeszcze na chwile przełóż na rozgrzaną patelnię.
Kapustki podawaj na plackach ziemniaczanych z wyłożoną obok salsą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz