wtorek, 31 stycznia 2012

Kasza gryczana zapiekana z fetą i pieczarkami


Kasza zapiekana z fetą i pieczarkami

Składniki

dla >6 osób
  • kasza gryczana, 40 dag
  • ser pleśniowy, 20 dag
  • ser feta, 20 dag
  • pieczarki, 40 dag
  • jajka, 4
  • zioła prowansalskie, 
  • sól, pieprz, koperek lub pietruszka, 
  • orzechy ziemne (opcjonalnie), 2 duże garście

czas przygotowania: 
 
1. Kaszę ugotować według opisu na kartoniku, lekko przestudzić. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i przesmażyć na maśle. Ser feta i pleśniowy pokroić w kostkę. Orzeszki obrać i również lekko pokroić. Kaszę przełożyć do miski, dodać sery i pieczarki. Wbić jajka i wszystko wymieszać łyżką. Powstałą masę przyprawić solą (należy uważać z solą, ponieważ ser feta jest już słony), pieprzem oraz ziołami i pietruszką, bądź koperkiem.

2. Żaroodporne naczynie posmarować masłem, obsypać bułką tartą, przełożyć do niego kaszę i wyrównać wierzch. Zapiekankę należy piec w temp. 200 stopni ok. 45 min. Można spożywać na ciepło lub zimno. Podałam ją z sosem grzybowym. Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz