środa, 4 stycznia 2012

Krewetki w śmietanie.

Składniki:

  • 750 małych różowych krewetek;
  • 2 marchewki; 
  • 2 cebule;
  • 4 pomidory;
  • liść laurowy;
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany;
  • 1/3 szklanki koniaku;
  • sok z cytryny;
  • po 3 łyżki  masła i oliwy;
  • 1/2 łyżeczki mąki;
  • świeżo mielony czarny pieprz;
  • sól.
Sposób wykonania:


Umyć warzywa. Marchewkę zetrzeć na tarce, obrane pomidory grubo posiekać, cebulę pokroić w paseczki. W moździerzu rozetrzeć liść laurowy. Na rozgrzanej patelni roztopić 2 łyżki masła, wlać oliwę, dodać marchewkę, cebulę i liść laurowy. Składniki dusić ok. 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodać krewetki, dusić kolejne 3 minuty. Do rondelka wlać ciepły koniak, podpalić, wrzucić pomidory, wlać sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 8 minut na wolnym ogniu. Sos posypać mąką, rozprowadzić ją tak by nie powstały grudki. Krewetki włożyć na ciepły talerz. Do sosu dodać pozostałe masło, uduszone warzywa i śmietanę. Ciągle mieszając dusić ok. 3 minut. Krewetki polać sosem. Podawać gorące bezpośrednio po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz