poniedziałek, 30 stycznia 2012

Małże w piwie "ale"



 
Małże w piwie "ale"
(dla 3 osób)
  • 30 niedużych małży w skorupkach, 
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej, 
  • 3 roztarte ząbki czosnku, 
  • 1/4 szklanki oliwy, 
  • 25 dag kiełbasy chorizo, 
  • 1 cebula, szczypta chilli w płatkach, 
  • 1 butelka (330 ml) piwa ?ale?, 
  • 250 ml bulionu rybnego (a jeszcze lepiej ? ugotowanego na skorupkach z małży), 
  • 1 duża puszka (800 g) krojonych pomidorów w zalewie, 
  • 3 łyżki posiekanego świeżego oregano, 
  • sól, pieprz
 
Odrzucamy wszystkie otwarte małże, pozostałe oczyszczamy z wodorostów i dokładnie szorujemy. Zalewamy zimną wodą i wsypujemy mąkę kukurydzianą. Po 20 minutach wyjmujemy małże i dokładnie płuczemy. W dużym garnku szklimy na oliwie czosnek. Gdy zacznie pachnieć, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo, plasterki cebuli oraz chilli, i dusimy 2-3 minuty. Wlewamy 3/4 piwa, dusimy jeszcze parę minut, dodajemy bulion, pomidory wraz z zalewą i wkładamy małże. Przykrywamy i gotujemy, aż się otworzą. Tym razem wyrzucamy te, które są zamknięte. Przyprawiamy oregano, solą i pieprzem. Podajemy z bagietką. Resztę pysznego piwa, oczywiście, wypijamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz