sobota, 14 stycznia 2012

Naleśniki „ZMS”


Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe
  • Ok. 30 dkg mrożonego szpinaku
  • 1 biała cebula
  • Masło
  • Ok. 30 dkg boczniaków
  • Ok. 20 dkg kurek
  • Śmietana 22%
  • 1 jajko
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Nadzienie do naleśników: do garnka wkładamy kawałek masła i czekamy aż tłuszcz się rozgrzeje. Wrzucamy na to pokrojone boczniaki i czekamy, aż chwilę się podduszą- dopiero wtedy dodajemy pokrojony szpinak i dusimy lekko szpinak z boczniakami. W międzyczasie dokładamy do garnka kawałek masła, szczyptę soli i 2-3 łyżki śmietany. Mieszamy, do smaku doprawiamy pieprzem.
W oddzielnym naczyniu wybijamy całe jajko i mieszamy je ze szczyptą soli po czym przekładamy do garnka ze szpinakiem i boczniakami i mieszamy dokładnie wszystkie składniki. W międzyczasie z ciasta naleśnikowego smażymy naleśniki.
Sos kurkowy: Na rozgrzane na patelni masło wrzucamy garść pokrojonych kurek i dorzucamy do nich 1 pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę dusimy i dodajemy ok. 2 łyżek śmietany. Wszystkie składniki mieszamy i redukujemy śmietanę. Tak przygotowanym sosem polewamy naleśniki z farszem szpinakowym i z boczniakami. Danie można ozdobić pomidorem oraz natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz