niedziela, 8 stycznia 2012

Przysmaki retro "W Komitecie".


Naleśniki "ZMS"

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe
  • Ok. 30 dkg mrożonego szpinaku
  • 1 biała cebula
  • Masło
  • Ok. 30 dkg boczniaków
  • Ok. 20 dkg kurek
  • Śmietana 22%
  • 1 jajko
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Nadzienie do naleśników: do garnka wkładamy kawałek masła i czekamy aż tłuszcz się rozgrzeje. Wrzucamy na to pokrojone boczniaki i czekamy, aż chwilę się podduszą- dopiero wtedy dodajemy pokrojony szpinak i dusimy lekko szpinak z boczniakami. W międzyczasie dokładamy do garnka kawałek masła, szczyptę soli i 2-3 łyżki śmietany. Mieszamy, do smaku doprawiamy pieprzem.
W oddzielnym naczyniu wybijamy całe jajko i mieszamy je ze szczyptą soli po czym przekładamy do garnka ze szpinakiem i boczniakami i mieszamy dokładnie wszystkie składniki. W międzyczasie z ciasta naleśnikowego smażymy naleśniki.
Sos kurkowy: Na rozgrzane na patelni masło wrzucamy garść pokrojonych kurek i dorzucamy do nich 1 pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę dusimy i dodajemy ok. 2 łyżek śmietany. Wszystkie składniki mieszamy i redukujemy śmietanę. Tak przygotowanym sosem polewamy naleśniki z farszem szpinakowym i z boczniakami. Danie można ozdobić pomidorem oraz natką pietruszki.

Zrazy zawijane po polsku

Składniki:

  • 2 ogórki kiszone
  • 2 białe cebule
  • Kilka suszonych śliwek
  • 1 łyżka musztardy stołowej
  • Kilka plasterków wędzonego boczku
  • Rostbef wołowy- na porcję 2 grube plastry
  • Kilka suszonych podgrzybków
  • Majeranek
  • Ok. 1/3 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • Mąka do obtoczenia zrazów
  • Olej do smażenia
  • Rosół
  • Pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Przygotowanie sosu: Cebulę i kilka plastrów boczku kroimy w paseczki, a ogórka kroimy w kostkę.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, potem dodajemy pokrojony boczek oraz ogórka i chwilę smażymy. Wszystko podlewamy niewielką ilością rosołu i całość dusimy przez parę minut. Do sosu wrzucamy kilka podgrzybków, które nadadzą kolor i aromat.
Farsz do zrazów: Ogórka, cebulę i kilka plastrów boczku kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki i łączymy z 1 łyżką musztardy i szczyptą majeranku. Mieszamy ze sobą składniki i doprawiamy pieprzem do smaku. Plastry rostbefu rozbijamy tłuczkiem na dość cienkie plastry i tak przygotowane mięso nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem. Formujemy zrazy.
Zrazy przekładamy na rozgrzany na patelni olej i obsmażamy je z każdej strony, żeby zamknąć pory mięsa. Podsmażone zrazy wkładamy do garnka, do którego przekładamy przygotowany wcześniej sos z cebuli, boczku i ogórka. Całość podlewamy niewielką ilością czerwonego wina oraz odrobiną rosołu. Czekamy aż wszystko się zagotuje, potem zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze na wolnym ogniu przez 20-25 minut doprawiając zrazy na koniec majerankiem. Danie podajemy z kaszą gryczaną i glazurowanymi buraczkami. Dekorujemy kilkoma suszonymi śliwkami.

Gruszka "Pasja" nadziewana orzechami

Składniki:

  • 1 duża gruszka
  • Ok. 10 dkg rodzynek
  • Ok. 10 dkg łuskanych orzechów włoskich
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • Ok. 20 g koniaku
  • Butelka białego wina wytrawnego

Sposób wykonania:
W garnku zagotowujemy białe wino oraz 200 g wody i 150 g cukru. Kiedy wszystko się zagotuje wkładamy do garnka obraną gruszkę. Gruszkę gotujemy przez ok. 10 minut. Po zagotowaniu studzimy zapasteryzowaną gruszkę w sosie. Następnie przecinamy gruszkę na górze i wydrążamy środek. Przygotowanie nadzienia: do miseczki należy wrzucić garść rodzynek i garść skruszonych orzechów oraz wymieszać z 2 łyżkami miodu. Nadzieniem należy wypełnić wydrążoną gruszkę i skropić kilkoma kroplami koniaku. Nadzienie należy przykryć odkrojoną wcześniej częścią gruszki, również skropić ją koniakiem i ozdobić listkiem mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz