sobota, 7 stycznia 2012

Tajskie smaki


Zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym
Składniki:

· Mleko kokosowe 1 litr
· Pól piersi z kurczaka
· 1 papryka czerwona
· 10 dkg. kiełków fasoli mung
· 1 trawa cytrynowa
· Papryczka chilli- 3sztuki
· 5 plasterków imbiru
· 2 łyżki sosu rybnego
· 1 marchewka
· 2 ząbki czosnku
· 1 papryczka chilli
· Świeża kolendra
Sposób wykonania:
Mleko kokosowe przelewamy do garnka i wrzucamy do niego pokrojoną, ugotowaną połówkę piersi z kurczaka, pokrojoną w paski paprykę i marchewkę oraz pokrojoną drobno niecałą trawę cytrynową. Dorzucamy pokrojone w paski 5 plasterków imbiru, 1 pokrojone chilli i kiełki fasoli mung. Całość łączymy z dwiema łyżkami sosu rybnego. Zupę doprawiamy szczyptą soli i czekamy, aż mleko się zagotuje i od momentu zagotowania trzymamy zupę na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, aż warzywa staną się chrupkie. Zupę ozdabiamy listkami świeżej kolendry.

Sałatka z krewetkami w ananasie
Składniki:

· Połówka ananasa
· Krewetki koktajlowe 40g
· Ryz jaśminowy 30g
· 1 kiwi
· Połówka mango
· Owoce lychee- 5sztuk
· Kolendra świeża
· Sos sweet chilli- 2 łyżki
· Sos chilli- 1 łyżka
Sposób wykonania:
Ananasa należy wydrążyć i to, co zostanie wydrążone pokroić w drobne kawałki. Kawałki ananasa można przełożyć do miseczki, do której należy też wrzucić ugotowany ryż, pół mango pokrojonego w paski i kiwi pokrojone w kostkę. Do miski wkładamy też 1 pokrojone lychee i parzone krewetki w całości. Składniki łączymy z dwiema łyżkami sosu słodkiego i jedną łyżką sosu chilli. Składniki mieszamy ze sobą i przekładamy do wydrążonej wcześniej połówki ananasa. Sałatkę dekorujemy listkami świeżej kolendry i owocami lychee.

Kurczak z orzechami nerkowca
Składniki:

· Pierś z kurczaka
· Orzechy nerkowca 40g (należy je zrumienić delikatnie na patelni)
· 1 papryka czerwona
· Pół cukinii
· Pół cebuli czerwonej
· 1 świeże chili
· 2 pieczarki
· Pół trawy cytrynowej
· Papryczka chilli 3 sztuki
· 2 ząbki czosnku
· Sos sojowo-grzybowy- 2 łyżki
· Sos rybny -1 łyżka
· Kolendra świeża
· Oliwa z oliwek
Sposób wykonania:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy na nią pokrojoną trawę cytrynową i 1 papryczkę chilli z ziarnami i chwilę smażymy. Do tego dorzucamy pokrojony w plasterki 1 ząbek czosnku i pokrojone 2 pieczarki. Wszystko mieszamy ze sobą i łączymy z pokrojoną połówką cukinii i połówką pokrojonej cebuli. Wrzucamy na patelnię pokrojony kawałeczek czerwonej papryki oraz orzechy nerkowca, a na koniec pokrojoną, ugotowana połówkę z piersi kurczaka. Do warzyw i kurczaka dodajemy ok. 1 łyżki sosu rybnego i wszystko podlewamy wodą (ok. 1/3 szklanki). Czekamy, aż wszystko się zagotuje i dodajemy ok. 2 łyżek sosu sojowo- grzybowego. Na koniec do warzyw dorzucamy posiekaną świeżą kolendrę. Danie serwujemy z ryżem podanym w osobnej miseczce.

Banany smażone w cieście ryżowym
Składniki:

· 1 banan
· Cukier brązowy -1 łyżka
· Wiórki kokosowe- 2 łyżki
· Papier ryżowy 2 sztuki
· 1 łyżka pulpy z mango
· Owoce lychee z puszki -5 sztuk
· Listki świeżej mięty
· Mleko kokosowe- 2-3 łyżki
· Olej roślinny do smażenia
· 2 kulki lodów waniliowych
Sposób wykonania:
Banana i owoce lychee kroimy w drobną kosteczkę i mieszamy w misce z dwiema łyżkami wiórek kokosowych i 1 łyżką cukru brązowego oraz z odrobiną mleka kokosowego. Papier ryżowy namaczamy przez chwilę w ciepłej wodzie do momentu, aż zmięknie. Na tak przygotowany papier wykładamy pokrojone banany z owocami lychee i zawijamy je w papier ryżowy. Przekładamy na rozgrzany na patelni olej i obsmażamy z każdej strony. Deser podajemy na talerzu ozdobionym pulpą z mango, kulkami lodów oraz kilkoma owocami lychee i listkiem świeżej mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz