środa, 4 stycznia 2012

Tarta ze szparagami, serem cheddar i musztardą.

Składniki:

  • pęczek szparagów.
Na ciasto:

  • 200 g mąki;
  • 100 g chudego twarogu;
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 jajko;
  • 0.5 łyżeczki soli;
  • 50 ml oliwy.
Na sos:

  • 300 ml gęstej śmietany;
  • 3 jajka;
  • 2 łyżeczki musztardy;
  • 2 łyżeczki sera cheddar w płatkach;
  • sól i pieprz do smaku.
Sposób Wykonania:


Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pozostałe składnik ciasta, szybko zagnieść ciasto, następnie rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną i obsypaną bułką tartą formę do tart, wykleić brzeg formy.
Przygotować sos: wszystkie składniki zmiksować.
Na cieście rozłożyć szparagi, zlać równomiernie sosem. Tak przygotowaną tarte wstawić na 35 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Tarta ze szparagami

źródło: domowe gotowanie (zdjęcie)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz