sobota, 14 stycznia 2012

Tort gryczano-jabłkowy


Tort gryczano-jabłkowy   /Smacznego

Składniki na 12 kawałków:

- 3 jajka,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- 75 g płynnego miodu,
- 150 g mąki gryczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 7 jabłek,
- 400 ml soku jabłkowego,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego,
- 2 łyżki+ 70 g cukru,
- 8 płatów żelatyny,
- 500 g jogurtu naturalnego,
- 500 g śmietany,
- 3 łyżki konfitury z dzikiej róży,
- tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Jajka rozdzielić. Białka z 1 opakowaniem cukru waniliowego i 2 łyżkami wody ubić, dodając przy tym miód. Wmieszać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem formy (26 cm) i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Wyjąc, odstawić do ostudzenia.
6 jabłek obrać, poćwiartować, wyciąć gniazda nasienne, pokroić drobniej. Zagotować 340 ml soku jabłkowego, dodać pokrojone jabłka, gotować 2-3 minuty. Jabłka wyjąć, a sok uzupełnić wodą tak, aby było 340 ml płynu. 
Sok zagotować, 6 łyżek soku wymieszać z budyniem i cukrem i wlać do gotującego się soku, gotować jeszcze minutę. Ponownie wmieszać jabłka. Odstawić. 
Ciasto przekroić w poprzek. Dolny blat umieścić w pierścieniu tortownicy. Nałożyć masę jabłkową. Nakryć drugim blatem, tort odstawić w chłodne miejsce.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jogurt zmieszać z opakowaniem cukru waniliowego i 70 g cukru. Jeden blat żelatyny odcisnąć i rozpuścić, zmieszać z konfiturą odstawić w chłodne miejsce. 7 płatów żelatyny odcisnąć, rozpuścić i wymieszać z 3 łyżkami jogurtu, wmieszać do reszty kremu i odstawić na 15 minut. Śmietanę ubić. Gdy tylko krem zacznie tężeć, wmieszać bitą śmietanę. 
Krem nałożyć na tort. Lekko wmieszać konfiturę, tak aby na powierzchni utworzył się wzór. Odstawić na minimum godzinę w zimne miejsce. Przed podaniem dekorować plasterkami jabłka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz