niedziela, 26 lutego 2012

Baranina szpikowana ogórkami kiszonymi





 
Baranina szpikowana ogórkami kiszonymi

Składniki: 
  • 1 udziec z młodego barana lub owcy 
  • 1 słoik kiszonych domowych ogórków 
  • 1 główka polskiego czosnku 
  • sól peklująca 
  • pęczek świeżego rozmarynu
Umyty udziec barani z kością ponakłuwaj ostrym cienki nożem wzdłuż włókien. Ogórki pokrój na podłużne kawałki, obierz ząbki czosnku. W powstałe otwory włóż kawałki kiszonego ogórka, część ząbków czosnku (odłóż 1/3) i gałązki rozmarynu. W pozostałym z kiszenia ogórków kwasie rozpuść sól peklującą i strzykawką z grubą igłą wtłocz solankę w głąb mięsa. Pozostały czosnek rozetrzyj na miazgę i natrzyj nim mięso. Tak przygotowany udziec odłóż na 24 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso włóż do formy do pieczenia i piecz w 130-140 st. C około 90 minut (w zależności od wielkości udźca). Co kwadrans polewaj pieczeń wyciekającym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz