wtorek, 7 lutego 2012

Deser czekoladowy fondant

Deser czekoladowy fondant

Porcje: 1
Czas: 30 min
Kaloryczność: średnia

Składniki:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (75% kakao) 
  • 2 jajka 
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 2 łyżki masła
Jak przyrządzić:

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, wcześniej odłożyć 4 kostki. Dodać cukier i wymieszać. Kiedy czekolada trochę ostygnie, dodać żółtka i ubite białka. Przygotować naczynia do zapiekania, np. kokilki do sufletów, które należy wysmarować masłem, a następnie wlać czekoladową masę. Rozgrzać piekarnik do 200 ºC. W każdej z porcji zanurzyć po dwie kostki czekolady i odstawić na 15 minut aby się schłodziły. Następnie wstawić do piekarnika. Piec maksimum 10 minut aż deser wyrośnie. Odstawić do przestygnięcia na 3 minuty.
 Odwrócić foremki na talerzu i podawać natychmiast!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz