środa, 8 lutego 2012

Kapuśniak na łopatce


Kapuśniak na łopatce /Smacznego
Składniki na ok. 8 porcji:
  • 50 dag białej kapusty,
  • ok. 30 - 40 dag łopatki wieprzowej z kością (lub innego mięsa),
  • 3 średnie marchewki,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • łyżka masła,
  • sól
  • pieprz ziołowy,
  • "Warzywko".
Przygotowanie:
Mięso zalać wodą, posolić trochę i gotować przez około 40 minut. Kapustę oraz cebulę drobno posiekać. Marchewkę oskrobać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotowane warzywa włożyć do gotującego się mięsa. Dodać łyżkę masła, doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym, gotować przez około pół godziny. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do zupy, gotować, aż staną się miękkie. Na około 5 minut przed końcem gotowania dodać jedną łyżeczkę przyprawy "Warzywko". 

Czas przygotowania 1 godzina minut



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz