niedziela, 19 lutego 2012

Kedgeree





Kedgeree to danie z ryżu z dodatkiem jajek, ryby (często wędzonej) oraz warzyw, wywodzące się z Indii. Wraz z wracającymi do domu kolonistami, trafiło do Wielkiej Brytanii, gdzie w czasach wiktoriańskich było popularnym daniem śniadaniowym.

Kedgeree po angielsku

Składniki:

  • 70 dag wędzonego dorsza bez ości 
  • 2 liście laurowe 
  • 3/4 szklanki ryżu długoziarnistego lub basmati 
  • 1/2 kostki masła 
  • 1 średnia cebula drobno posiekana 
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany 
  • 2 czubate łyżki curry w proszku 
  • 2 cytryny 
  • 2 jajka ugotowane na twardo 
  • 2 duże garści świeżej kolendry, grubo pokrojonej
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Filety włóż do rondla razem z liśćmi laurowymi, wlej trochę wody i gotuj pod przykryciem około 5 minut. Rybę wyjmij i przestudź, a potem zdejmij z niej skórkę i podziel mięso na kawałki. Zagotuj pół litra wody, wsyp ryż, gotuj 10 minut. Odcedź, przelej zimną wodą i odstaw. W rondelku rozpuść masło, zeszklij cebulę i czosnek (5 minut). Do cebuli i czosnku dodaj curry, podgrzewaj jeszcze przez chwilę i wlej sok z jednej całej cytryny (nie zdejmuj potrawy z palnika). Jajka obierz i pokrój na ćwiartki. Do cebuli i czosnku włóż ryż i rybę, a gdy się nieco podgrzeją, dodaj jajka i kolendrę. Delikatnie wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem, udekoruj drugą cytryną pokrojoną w plasterki lub na cząstki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz