niedziela, 26 lutego 2012

Kwaśnica na żeberkach



 
Zupa, która najlepiej smakuje w silne mrozy. Kwaśnice przygotowuje się na bazie kiszonej kapusty (dla zakwaszenia, dodaje się jeszcze sok) oraz mięsa (zwykle wieprzowego). Gotową, wyraźnie kwaśną zupę podaje się z ziemniakami i chlebem, więc w zupełności wystarczy za całe danie.

Kwaśnica na żeberkach

Składniki:
  • 600 g wędzonych pasków żeberek 
  • 600 g kiszonej kapusty 
  • 1 marchew 
  • 1/2 selera 
  • 1 cebula 
  • 5 ząbków czosnku 
  • 5 ziaren ziela angielskiego 
  • 2 liście laurowe 
  • płaska łyżeczka kminku
  • sól
  • pieprz
Warzywa obierz i pokrój w kostkę, dodaj żeberka, zalej zimną wodą i ugotuj do miękkości razem z ziołami. Odcedź warzywa z wywaru. Żeberka wyjmij i gdy lekko ostygną, usuń z nich kości. Do wywaru wrzuć posiekaną kapustę i ugotuj do miękkości. Do zupy włóż pokrojone w grubą kostkę mięso z żeberek. Zupę dopraw posiekanym świeżym czosnkiem, solą i pieprzem. Podawaj z gotowanymi ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz