środa, 1 lutego 2012

Pieczone pulpeciki drobiowe - składniki
  • 3 kromki białego chleba (porwanego na małe kawałki)
  • 1/3 szklanki mleka
  • 90 g wędzonego boczku (drobno posiekanego)
  • 1 mała cebula (drobno posiekana)
  • 1 mały ząbek czosnku (zmiażdżony)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • 1 duże jajko
  • 450 g mielonego kurczaka
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki natki pietruszki (posiekanej)
Pieczone pulpeciki drobiowe - sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200-205°C z półką ustawioną bliżej grzałki. Chleb moczymy w mleku, aż zmięknie. Na patelni podsmażamy boczek, cebulę, czosnek na łyżce oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Odciskamy chleb z nadmiaru mleka. Roztrzepujemy jajko, mieszamy z mięsem, łyżką przecieru, boczkiem z cebulą, chlebem i pietruszką. Formujemy 12 kulek i układamy je na blasze. Mieszamy pozostałą łyżkę przecieru z oliwą i smarujemy pulpeciki. Pieczemy 20 minut.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz