piątek, 10 lutego 2012

Placek cebulowy


Placek cebulowy 
  • Czas: powyżej 60 minut
  • Poziom trudności: łatwe
  • Koszty: tanie
  • Dla ilu osób: 3-4
  • danie wegetariańskie


Placek cebulowy - składniki

  • 50 dag mączystych ziemniaków
  • sól
  • 1.2 kg cebuli
  • 3 pory
  • 4 dag drożdży
  • 50 ml mleka
  • 25 dag mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka kminku
  • pieprz
  • 30 dag gęstej kwaśnej śmietany
  • 5 jajek
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do posmarowania blachy

Placek cebulowy - sposób przygotowania

Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Cebule obierz, pokrój w plasterki. Pory także pokrój w plasterki. Odcedź ziemniaki, obierz je. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Przesiej mąkę do miski, zrób w środku dołek, wlej drożdże. Przykryj i odstaw, aż drożdże zaczną pracować. 
Do mąki z rozczynem dodaj ugniecione ziemniaki, wyrób mikserem na gładkie ciasto. Odstaw jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej olej, zeszklij cebule i pory. Przypraw kminkiem, solą i pieprzem. Śmietanę wymieszaj z jajkami, przypraw solą, pieprzem i gałką. Ciasto zagnieć ponownie, rozwałkuj na natłuszczonej blasze, Uformuj wyższy brzeg. Na cieście ułóż cebulę i pory, polej masą śmietankowo-jajeczną. piecz 40 minut w temp. 200 st.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz