sobota, 25 lutego 2012

Placki ziemniaczane z sosem twarożkowo-ziołowym


    /© Panthermedia

Składniki :
  • 80 dag ziemniaków,
  • cebula,
  • jajko,
  • 2-3 łyżki mąki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa;
Na sos:
  • 25 dag twarożku,
  • 1/2 szklanki jogurtu,
  • 2 łyżki majonezu,
  • dymka,
  • 1/2 strąka marynowanej papryki,
  • 3 łyżki posiekanych ziół (koperku, natki).
Sposób wykonania:

Cebulę i ziemniaki obierz. Warzywa zetrzyj na tarce o dużych otworach, odciśnij sok. Dodaj mąkę i jajko. Czosnek przeciśnij przez praskę i też dodaj do masy ziemniaczanej. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj.

Na patelni porcjami rozgrzewaj oliwę. Łyżką nakładaj niewielkie porcje ciasta ziemniaczanego. Formuj cienkie, owalne placki. Smaż na rumiano z obu stron. Placki osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Przygotuj sos: twarożek zmiksuj z jogurtem i majonezem. Dymkę posiekaj. Paprykę pokrój w kosteczkę. Zioła, dymkę i paprykę wymieszaj z twarożkiem. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Sos podaj z plackami.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz