środa, 22 lutego 2012

Rolmopsy ostatkowe


Rolmopsy ostatkowe
Składniki:
  • świeże śledzie: 1 kg
Zalewa:
    • liść laurowy
    • olej: pół szklanki
    • woda: 1 szklanka
    • ziele angielskie
    • ocet: pół szklanki
    • cebula: 4 sztuki
    • koncentrat pomidorowy
Przygotowanie: 10 - 30 minut;

Składniki dla 3-4 osób.

ETAPY PRZYGOTOWANIA


Śledzie umyć. Wyjąć kręgosłupy i główne ości. Rozciąć wzdłuż na połowy. Jeżeli śledzie są duże, to jeszcze poprzekrawać je w poprzek na mniejsze kawałki. Każdy kawałek posmarować musztardą, osolić, oprószyć pieprzem, zwinąć w rulon i spiąć wykałaczką. Cebule obrać, umyć, pokroić w krążki.
Przygotować zalewę: szklankę wody zmieszać z połową szklanki octu i oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, pokrojoną cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Ułożyć śledzie w rondlu, zalać zalewą. Gotować na małym ogniu około 10 minut.
Tak przygotowane rolmopsy można podawać na ciepło z dodatkiem np. frytek. Dobrze smakują też podane na zimno - z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz