niedziela, 19 lutego 2012

Ryż z kurczakiem po argentyńsku


 
Ryż z kurczakiem po argentyńsku

Składniki:

  • 2 łyżki oleju 
  • 50 dag mięsa kurczaka 
  • 2 posiekane cebule 
  • 1-2 posiekane ząbki czosnku 
  • 2 łyżki posiekanej bazylii 
  • 1 listek laurowy 
  • 4-5 pokrojonych chili 
  • 1/2 szklanki białego wina 
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego 
  • 3 pomidory pokrojone w kostkę 
  • 2 szklanki ryżu 
  • 2-3 posiekane łodygi selera naciowego 
  • 1/2 szklanki orzechów pecan lub migdałów 
  • sól
  • 1 szklanka mrożonego groszku

Rozgrzej olej, podsmaż kurczaka (lub kalafior). Gdy będzie brązowy, dodaj cebulę i czosnek, a potem bazylię, listek laurowy, chili i wino. Po 2 minutach dodaj pomidory, wlej bulion i 1/2 l wody. Dokładnie wymieszaj, wsyp ryż, wrzuć seler oraz orzechy lub migdały. Posól, gotuj 10 minut (ryż powinien być jeszcze jędrny). Dodaj groszek, gotuj kolejne 10-12 minut, aż ryż będzie całkiem miękki. Uzupełniaj wodę, która wyparuje w trakcie gotowania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz