środa, 22 lutego 2012

Śledź po żydowsku z pomarańczami



Składniki na 8 porcji: 
  • 60 dag solonych filetów śledziowych,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • pomarańcza,
  • spora cebula,
  • duże winne jabłko,
  • duży kiszony ogórek,
  • 3-4 łyżki gęstego majonezu,
  • łyżka soku z cytryny,
  • do smaku: cukier, pieprz, sól.
Przygotowanie: 

Filety zalej mlekiem i odstaw na 2-3 godziny. Wyjmij, osusz i pokrój wzdłuż na paski. Przygotuj sałatkę: obierz pomarańczę, jabłko, ogórek i cebulkę. Pokrój w drobniutką kostkę (jabłka natychmiast skrop odrobiną soku z cytryny, aby nie pociemniały). Majonez wymieszaj z resztą soku z cytryny i przypraw. Połącz z pokrojonymi owocami i warzywami. Wymieszaj. Paski śledzi zwiń w rożek, zepnij wykałaczką, aby się nie rozpadły. Napełniaj przygotowaną sałatką owocowo- warzywną. Odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem przełóż na półmisek i udekoruj półplasterkami pomarańczy oraz zieleniną. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz