środa, 22 lutego 2012

Śledzik na ostatki

Na karnawałowe ostatki zgodnie z tradycją podaj śledzika. Możesz go przyrządzić na wiele sposobów, a przygotowanie tych wspaniałych potraw nie jest zbyt trudne.

Koreczków ze śledziem nie może zabraknąć na twoim przyjęciu /© Bauer


Tylko niewielka część złowionych śledzi trafia do nas w postaci surowej (tzw. śledź zielony). Większość jest solona już na kutrach. Najczęściej na 100 kg ryb zużywa się 25- 30 kg soli. I właśnie pozbycie się jej jest dla nas największym wyzwaniem. 
Kucharze radzą najpierw moczyć śledzie w wodzie przez kilka godzin (kilkakrotnie ją zmieniając), a następnie umyć je i włożyć jeszcze na 1-2 godz. do mleka. Oryginalnego smaku nada śledziom moczenie w wodzie z ziołami lub przyprawami korzennymi (np. z 1-2 listkami laurowymi, ziarenkami jałowca oraz ziela angielskiego). Smakosze po umyciu i odfiletowaniu śledzi pozostawiają je na godzinę w piwie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz