sobota, 24 marca 2012

Filet po azjatycku


Składniki na 1 porcję:
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka (ok. 18 dag),
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka wiórków kokosowych,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki mleka,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 marchewka, 
  • pół pora (tylko biała część),
  • 8 dag pieczarek,
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • 4 łyżki soku z pomarańczy,
  • 1-2 łyżki wytrawnej sherry
Sposób wykonania:

1. Filet z kurczaka oczyścić, opłukać pod strumieniem zimnej wody, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem. Mąkę wymieszać z wiórkami kokosowymi. Żółtko roztrzepać z mlekiem. Filet najpierw zanurzyć w żółtku, potem obtoczyć w kokosowej panierce. Na patelni rozgrzać olej. Położyć mięso, smażyć 15-20 minut. Często obracać, żeby mięso zrumieniło się równomiernie. Marchewkę obrać, por oczyścić. Warzywa pokroić w cienkie słupki o długości około 6 cm. Pieczarki oczyścić, pociąć w plasterki. 

2. Usmażony filet zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażyć warzywa wraz z pieczarkami. Zalać je sosem sojowym, sokiem pomarańczowym i sherry. Chwilę razem gotować. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać jako dodatek do mięsa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz