niedziela, 11 marca 2012

Jaja zapiekane ze szparagami



Połączenie szparagów białych z trybulą nie ma sobie równych. Ale kto sam trybuli nie hoduje, próżno będzie jej szukał w sklepach. Ponieważ szparagi zielone równie dobrze czują się w towarzystwie bazylii, bez wahania można ją wykorzystać w tym daniu.
Składniki: 
• 4 jaja 
• pęczek zielonych szparagów 
• 4 łyżki śmietany kremówki 
• łyżka masła 
• mały pęczek trybuli lub bazylii 
• sól i pieprz
Sposób wykonania: 
1. Szparagi obieramy i gotujemy na parze przez 6 minut. Przecinamy je na pół. Części górne odkładamy, dolne smażymy w maśle przez 5 minut.
2. W robocie kuchennym robimy z nich purée, dodajemy kremówkę, sól, pieprz, posiekaną trybulę lub bazylię. Rozdzielamy między cztery foremki do zapiekania, wbijamy po jajku do każdej.
3. Pieczemy w temp. 210 stopni przez 10 minut. Podajemy foremki razem z zachowanymi szparagami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz