niedziela, 11 marca 2012

Kapusta na sposób chiński


Z dodatkiem jaj oraz ryżu to danie może stanowić cały, lekki posiłek.

Składniki:

• 200 gramów kapusty włoskiej
• 200 gramów kapusty pekińskiej
• 4 małe główki kapusty pakczoj
• 1-2 brokuły
• ostra papryczka (ale niekoniecznie)
• ząbek czosnku
• 3-centymetrowy odcinek korzenia imbiru
• 3 łyżki oleju arachidowego
• 2 łyżki sosu sojowego
• 4 łyżki sosu hoisin
• szczypior z pęczka dymki
• dowolnie: 4 jaja w koszulkach

Sposób wykonania:

1. Liście kapusty włoskiej i pekińskiej przepoławiamy wzdłuż i tniemy w poprzek na paski o szerokości 2 centymetrów. Pakczoj przecinamy wzdłuż, a następnie tniemy poprzecznie na kilka części. Oddzielamy różyczki brokułów od łodyg. Papryczkę przepoławiamy wzdłuż i usuwamy z niej nasiona. Obrany imbir i czosnek drobno siekamy.
2. Rozgrzewamy olej na dużej patelni, dodajemy papryczkę, imbir i czosnek, smażymy pół minuty i dodajemy kapusty oraz brokuły. Smażymy, mieszając, przez 2 minuty.
3. Dodajemy sos hoisin wymieszany z 4 łyżkami wody oraz sos sojowy. Smażymy jeszcze kilka minut - warzywa mają pozostać sprężyste.
4. Posypujemy pokrojonym na kilkucentymetrowej długości odcinki szczypiorem i podajemy z jajami w koszulkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz