niedziela, 11 marca 2012

Kopytka z ziołami i czosnkiem


Przygotowanie kopytek jest czasochłonne, ale łatwe /Smacznego
Składniki na 4-6 porcji:
  • 1/2 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 10 dag boczku wędzonego,
  • suszone zioła: tymianek, rozmaryn, bazylia,
  • sól,
  • pieprz,
  • mielona czerwona papryka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • gałka muszkatołowa,
  • dowolne świeże zioła do dekoracji 
Sposób wykonania: 

1. Ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa lub zgnieć praską do ziemniaków. Jajka umyj i osusz. Ziemniaki przełóż na blat lub stolnicę, zrób w nich wgłębienie, wbij jajka, dodaj mąkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Zagnieć z tych składników ciasto. Nie zważaj na to, że ciasto na kopytka nieco lepi się do dłoni. Trochę musi się lepić. Jeśli jednak przylega zbyt mocno i trudno z niego uformować jakikolwiek kształt, dodaj odrobinę mąki. Ciasto wyrabiaj szybko, bo im dłużej to trwa, tym bardziej wydaje się, że trzeba dosypać mąki. A to już prosta droga, by kopytka stały się gumowate, zamiast delikatne i zwarte. 
2. Z ciasta formuj kulę. Odkrawaj po kawałku ciasta i formuj z niego wałek. Spłaszcz go płaską stroną noża, a następnie krój ciasto skośnie, formując kopytka. Wrzucaj po kilka na lekko osolony wrzątek, a w chwilę po wypłynięciu wyjmuj je łyżką cedzakową. 
3. Na łyżce oleju przesmaż boczek pokrojony w drobną kosteczkę. Na minutę przed końcem smażenia dodaj posiekany pozostały ząbek czosnku. Gorące kopytka okraś boczkiem, oprósz suszonymi ziołami oraz czerwoną papryką.

Przygotowanie: 90 minut 
Porcja: 435 kilokalorii

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz