niedziela, 11 marca 2012

Krokiety ziemniaczane


Składniki na 12-14 sztuk:
  • 3/4 kg ziemniaków, 
  • jajko,
  • 3/4 szklanki mąki, 
  • szklanka drobnej tartej bułki,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • olej do smażenia, 
  • pieprz 
Na farsz:
  • 4 jajka na twardo,
  • duży pęczek szczypiorku,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • przyprawa "Warzywko",
  • pieprz
Sposób wykonania: 


1. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Jajka ugotowane na twardo obierz ze skorupki i drobno posiekaj. Szczypiorek opłucz i również drobno posiekaj. 
2. Z ziemniaków, przesianej mąki i surowego jajka zagnieć ciasto, przypraw do smaku papryką i pieprzem. Rozwałkuj na placek o grubości ok. 1 cm, a następnie pokrój ciasto na kwadraty. 
3. Posiekane jajka na twardo i szczypiorek wymieszaj z jogurtem. Przypraw do smaku pieprzem oraz przyprawą "Warzywko". Na każdym kwadracie układaj farsz i mocno zlepiaj brzegi. Następnie panieruj w tartej bułce. W szerokim garnku rozgrzej 1/2 litra oleju (musi być go dość dużo, bo krokiety smaży się podobnie jak pączki). W głębokim oleju smaż krokiety na złoty kolor. Osącz je z tłuszczu, układając na papierowym ręczniku. 
4. Krokiety można podawać do czystych zup lub jako danie samodzielne. 

Przygotowanie: 60 minut 
Porcja: 425 kilokalorii

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz