niedziela, 11 marca 2012

Pasztet z ziemniaków



Składniki na 12 porcji:
  • 4 filety śledziowe,
  • 50 dag ziemniaków, ,
  • 5 jajek,
  • czerstwa bułka kajzerka,
  • 1-2 szklanki mleka,
  • 10 dag masła,
  • 3 łyżki tartej bułki,
  • mielona gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz,
  • zielenina (pietruszka, koperek, rozmaryn) do przybrania 
Sposób wykonania: 

1. Bułkę namocz wcześniej w ciepłym mleku (zużyj na to szklankę mleka), odciśnij, a następnie razem z ugotowanymi i dobrze ostudzonymi ziemniakami przepuść przez maszynkę. 
2. Filety śledziowe opłucz pod strumieniem bieżącej wody. Jeśli są bardzo słone, mocz je 15-30 min w pozostałym mleku, a następnie osącz i osusz. 
3. 3 jajka umyj i rozbij, oddzielając żółtka od białek. Miękkie masło przełóż do miski i ucieraj je drewnianą pałką lub mikserem na niskich obrotach, stopniowo dodając 3 żółtka i ziemniaki z bułką. 
4. Białka z trzech jajek ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie połącz ją z masą ziemniaczaną. Dopraw pieprzem i gałką, dodaj 2 łyżki drobno tartej bułki. Pozostałe dwa jajka ugotuj na twardo z dodatkiem soli (dzięki temu lepiej odejdzie skorupka). Ugotowane i obrane jajka pokrój w plasterki. Filety śledziowe pokrój w paski. 
5. Głęboką żaroodporną formę natłuść i wysyp pozostałą bułką, wyłóż połowę masy, przykryj śledziami, plasterkami jajek i resztą masy ziemniaczanej. Piecz 60 min w temperaturze 200° C. Podawaj na zimno lub ciepło, przybrane zieleniną. 

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 35 minut
Porcja: 390 kilokalorii

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz