poniedziałek, 5 marca 2012

Pęczak w gołąbkach

Gołąbki z kaszą zamiast ryżu są dużo zdrowsze /© Bauer

Składniki (8 porcje)


  • 2 główki czerwonej kapusty (po ok. 1,5 kg), 
  • 2 bułki, 
  • 70 dag ugotowanego pęczaku, 
  • 2 cebule, 
  • 2 gruszki, 
  • cytryna, 
  • pęczek tymianku, 
  • 30 dag orzechów włoskich, 
  • 2 jajka, 


Do smaku:

  • sól, 
  • pieprz,
  • papryka.


Przygotowanie
Główki kapusty umyj, oczyść ze zwiędłych liści, wykrój głąby. Całe obgotuj w dużej ilości osolonej wody (2-3 minuty). Z każdej główki oddziel osiem liści, wytnij zgrubiałe nerwy. Bułki namocz, cebule posiekaj. Gruszki obierz, wykrój gniazda nasienne, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Tymianek opłucz i posiekaj. Kaszę połącz z posiekanymi orzechami, jajkami, odciśniętymi bułkami, gruszkami, cebulą i tymiankiem. Wyrób masę. Dopraw. Na liściach kapusty rozłóż porcje farszu, uformuj gołąbki. W brytfance rozgrzej masło, włóż gołąbki, krótko obsmaż. Zalej bulionem (lub wodą) i duś pod przykryciem ok. 40 min. Wyjmij, przełóż na ogrzany talerz, przykryj folią aluminiową. l Sos z duszenia przetrzyj przez sitko, dopraw do smaku np. miodem. Gołąbki ułóż na półmisku. Sos podawaj osobno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz