poniedziałek, 5 marca 2012

Placki z gotowanych ziemniaków


Takie placki to idealny sposób na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia /© Bauer

Składniki na 4 porcje:
  •  600 g ziemniaków,
  • sól,
  • 150 ml mleka,
  • 5 łyżek mąki krupczatki,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany,
  • pieprz biały mielony,
  • tarta gałka muszkatołowa,
  • 1 białko,
  • olej do smażenia.
Przygotowanie: 

Ziemniaki obieramy i gotujemy w słonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Następnie zalewamy je wrzącym mlekiem i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Do zimnego piure dodajemy mąkę, jajka i kwaśną śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ubijamy sztywną pianę z białka i lekko mieszamy z ciastem ziemniaczanym. Patelnię, najlepiej z wgłębieniami, smarujemy olejem i rozgrzewamy. Partiami wylewamy na nią ciasto, smażymy placuszki z obu stron, aż się przyrumienią. Podajemy jako przystawkę np. do wędzonej ryby lub, w wersji bardziej wykwintnej, z kwaśną śmietaną i z kawiorem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz