sobota, 24 marca 2012

Sałatka wiosenna


Fot. Marcin Urban
Sałatka wiosenna 

Sałatka wiosenna - składniki
  • 5 jajek
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 2 ogórki
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • sos: 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka musztardy
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
Sałatka wiosenna - sposób przygotowania
Przygotuj sos: wymieszaj oliwę z sokiem cytrynowym i musztardą, dodaj natkę i koperek, dopraw pieprzem. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek, pokrój w plasterki. Ogórki obierz, pokrój w małe słupki, posyp na sicie solą, wymieszaj i zostaw na 5 minut, aby wyciekł sok. Rzodkiewki umyj, pokrój w półplasterki. Szczypiorek umyj, dobrze odsącz i drobno pokrój. Na półmisku układaj warstwami ogórki, plasterki jajek i rzodkiewki, każdą warstwę polewając sosem i posypując szczypiorkiem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz