środa, 28 marca 2012

Śledzie smażone w cieście



Składniki na 4 porcje:
  • 80 dag śledzi (świeżych),
  • 1/2 szklanki mleka (słodkiego lub zsiadłego),
  • 10 dag mąki,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • olej do smażenia
Sposób wykonania:

1. Śledzie oczyścić, usunąć wnętrzności oraz głowy. Następnie opłukać zimną wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić na pół, tworząc pojedyncze  płaty. Lekko je posolić po obu stronach. Do wysokiego naczynia wsypać przesianą mąkę. Dodać mleko i jajko - składniki dobrze wymieszać za pomocą miksera. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Pod koniec wsypać odrobinę soli dla złamania smaku.

2. Na patelni dobrze rozgrzać olej. Kawałki śledzia zanurzać w cieście i kłaść na patelnię. Smażyć je z obu stron na złoty kolor. Podawać udekorowane kiełkami lucerny i plasterkami rzodkiewki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz