sobota, 24 marca 2012

Zupa krem ze szpinaku z serem gorgonzolą



Zupa krem ze szpinaku z serem gorgonzolą

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g) 
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 proc. 
  • sól, pieprz 
  • 1/2 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 
  • 100 g sera gorgonzola
  • listki bazylii i orzeszki piniowe, do podania

Sposób wykonania: 

Na dno dużego garnka wlej oliwę, dodaj czosnek i podgrzewaj przez 1-2 minuty na średnim ogniu. Dodaj szpinak i smaż kilka minut, od czasu do czasu mieszając, by szpinak nie przywarł do dna. Dopraw sola i pieprzem, podgrzewaj jeszcze 1-2 minut. Dodaj bulion i zmiksuj na gładki krem. Dodaj śmietankę i podgrzewaj 1-2 minuty. W ostatniej chwili przed podaniem dodaj do zupy pokruszony ser gorgonzola. Udekoruj listkami bazylii i orzeszkami piniowymi lub grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz