niedziela, 29 kwietnia 2012

Quesadilla z grillowanym kurczakiem



1 porcja

Składniki:

  • 150 g serów ementaler i cheddar
  • 30 g cebuli
  • 30 g kolorowej słodkiej papryki
  • 50 g grillowanego filetu z kurczaka
  • 2 tortille pszenne o średnicy 20 cm
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Marynata (na jedną pierś o wadze około 200 g): 

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • pieprz

Sposób wykonania:


Pierś kurczaka umyj, osusz, pokrój w cienkie paski i zamarynuj przez 30 minut w jogurcie wymieszanym z czosnkiem i pieprzem.
Cebulę i paprykę umyj i pokrój w paski, a następnie przesmaż na niewielkiej ilości tłuszczu, aż warzywa będą miękkie, odstaw. Ser zetrzyj na tarce. Na rozgrzanym grillu opiecz z dwóch stron zamarynowanego kurczaka. 
Gdy wszystkie składniki są gotowe, przygotuj quesadillę: na jedną tortillę wyłóż połowę sera, na nim rozłóż kurczaka i warzywa, posyp pozostałym serem i przykryj drugim plackiem.
Na średnio rozgrzany grill ułóż quesadillę i zapiekaj z dwóch stron, pilnując, aby placki się nie spaliły. Quesadilla jest gotowa, gdy ser w środku jest rozpuszczony, a placki są zgrillowane i chrupiące. Podawaj na ciepło z salsą fresca (patrz przepis poniżej).

Rada: powyższe proporcje podane są na jedną quesadillę. Marynata wystarczy na jedną pierś o wadze około 200 g. Pozostałe mięso możesz wykorzystać do kolejnej quesadilli lub do sałatki. Warzywa i marynatę możesz przygotować wcześniej, tak by przed podaniem ugrillować tylko mięso i podpiec tortillę.


Salsa Fresca
4 porcje

Składniki:

  • 4 duże dojrzałe pomidory
  • 1/2 białej cebuli
  • 1/3 szklanki natki pietruszki
  • 1/3 szklanki kolendry
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta kruszonej papryczki chili
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:


Pomidory i cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek i zioła drobno posiekaj. Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz