piątek, 6 kwietnia 2012

Rostbef i pudding z Yorkshire


Klasyka kuchni angielskiej. Pieczony rostbef, podany z chrupiącymi ciasteczkami - puddingami z Yorkshire, to ciekawe urozmaicenie świątecznego menu.
Rostbef i pudding Yorkshire
Składniki:

Na pudding:

  • 4 jajka 
  • 2 szklanki mleka 
  • 20 dag mąki
  • sól, pieprz 
Na rostbef: 
  • 1.5 kg rostbefu (bez kości) 
  • 2 łyżki oleju
  • 6 łyżek stopionego sklarowanego
  • masła 
  • natka do dekoracji 
  • masło do smażenia

Sposób wykonania:

Przygotuj ciasto puddingowe: jajka ubij z mlekiem i łyżeczką soli, połącz z mąką. Przykryj folią i wstaw na godzinę do lodówki. Zetnij z mięsa błonki. Rostbef natrzyj solą, pieprzem i olejem, obsmaż na maśle z każdej strony. Ułóż na ruszcie piekarnika, w najgrubsze miejsce wetknij termometr do pieczenia. Włóż mięso do piekarnika, piecz 15 minut w temp. 225°C. Na blachę wlej masło, wsuń do piekarnika pod ruszt z mięsem. Zmniejsz temp. do 200°C. Gdy masło się rozgrzeje, wlej ciasto puddingowe. Piecz 20 minut razem z mięsem. Gdy wetknięty w mięso termometr wskaże 50°C, wyjmij mięso i zawiń w folię aluminiową. Podawaj po 10 minutach z porcjami puddingu (pudding można upiec w formie na muffinki).

Źródło:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz