niedziela, 29 kwietnia 2012

Salsa z grillowanych papryczek jalapeno



  • marynowane papryczki jalapeno
  • sos BBQ


Papryczki opiecz z dwóch stron na rozgrzanym grillu, a następnie drobno posiekaj lub rozetrzyj na miazgę. Dodaj do nich sos BBQ (barbecue, do kupienia w sklepach, przyrządzony na bazie ketchupu z dodatkiem karmelu, octu z białego wina, marchewki, selera naciowego, czosnku, cebuli, sosu Louisiana, musztardy i naturalnego ekstraktu dymu) i wymieszaj. Papryczki jalapeno są bardzo ostre, dlatego ilość użytych papryczek zależy od pożądanej ostrości salsy.


Guacamole
4 porcje

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1/2 dużego pomidora
  • 1/2 białej cebuli
  • 1/4 szklanki kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • sok wyciśnięty z 2 limonek
  • 1 zielona ostra papryczka (np. jalapeno)
  • sól

Wykonanie:

Pomidory i cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek, papryczkę i kolendrę drobno posiekaj. Awokado obierz, usuń pestki i w misce rozgnieć widelcem - natychmiast dodaj sok z limonki, dzięki temu awokado zachowa zielony kolor i nie sczernieje. Dodaj pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj i dopraw solą.

Rada: 

Jeśli nie chcesz, aby guacamole było bardzo ostre, nie dodawaj całej papryczki.
źródło: 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz