środa, 2 maja 2012

Chłodnik czysty pomidorowy


Chłodnik czysty pomidorowy

 składniki

  • 2 kg pomidorów
  • duży pęczek bazylii
  • korzeń chrzanu o długości 5-7 cm
  • mały ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki octu z czerwonego wina ewentualnie kilka łyżek wódki
  • plasterek buraka
  • 2-4 łyżeczki oliwy


     

sposób przygotowania

Chrzan i czosnek pokroić. Drobne listki bazylii owinąć pergaminem, włożyć do lodówki. Pozostałe liście i pędy bazylii oraz obrane i pokrojone na ćwiartki pomidory, chrzan, czosnek i plasterek buraka zmiksować z octem, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć mus do miski wyścielonej potrójną warstwą gazy. Zebrać brzegi gazy i związać je. Pod powstały węzeł wsunąć długi i mocny kij lub pręt, oprzeć go na wysokim garnku (lub zawiesić na haku) tak, by z tobołka do garnka mógł ściekać sok (co potrwa 5-7 godz.). Gdy sok z pulpy pomidorowej znajdzie się w garnku, przelać go do wazy, ew. dodać wódkę, doprawić solą, przykryć, schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać młodymi listkami bazylii i skropić oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz