niedziela, 13 maja 2012

Ciabatta z cielęciną po włosku


 
Składniki: 
  • 4 małe chlebki ciabatta
  • 4 cienkie surowe sznycle cielęce (po ok. 80 g każdy)
  • 8 małych listków szałwii
  • 4 plastry szynki wędzonej
  • kilka liści sałaty strzępiastej (lub garść roszponki)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Wykonanie:


Sznycle cielęce rozklep, nadając im podłużny kształt (taki, jaki ma ciabatta). Szałwię oraz sałatę (lub roszponkę) umyj i osusz. Na patelni rozgrzej oliwę, smaż na niej mięso z jednej strony, obróć, dodaj szałwię, usmaż z drugiej strony i zsuń na talerz. Chlebki głęboko natnij wzdłuż, skrop odrobiną oliwy z patelni. Dolne połówki wyściel sałatą lub roszponką, następnie ułóż na tej warstwie sznycelki, na nich rozłóż plasterki szynki i listki szałwii. Przykryj górnymi połówkami chlebków.

Dla 4 osób, czas przygotowania 20 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz