środa, 2 maja 2012

Klasyczny Vichyssoise


Chłodnik Vichyssoise

 składniki:

  • Białe części 3 dużych porów
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 3-4 ziemniaki
  • litr bulionu warzywnego lub z kurczaka (z kostki)
  • 2 łyżki masła
  • pół szklanki gęstej śmietany
  • ćwierć szklanki kremówki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • łyżka maggi
  • pieprz
  • sól

 

sposób przygotowania:


Pory i łodygi selera wypłukać i drobno pokroić. Dusić z dodatkiem masła i kilku łyżek bulionu około 15 min. Włożyć pokrojone w kostkę ziemniaki, wlać wrzący bulion i maggi. Posolić i gotować na wolnym ogniu jeszcze 15 min, zdjąć z ognia i odstawić. Gdy zupa lekko ostygnie, zmiksować ją, wymieszać ze śmietaną i doprawić do smaku. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować kleksem bitej śmietany i posypać szczypiorkiem. Warto wiedzieć, że ten oryginalny i bardzo smaczny chłodnik o francusko brzmiącej nazwie (vichyssoise - wym. wiszisuaz) pochodzi z kuchni amerykańskiej i należy do kanonu najbardziej znanych zup świata.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz