niedziela, 13 maja 2012

Paluchy z sałatką z tuńczyka


Składniki:
 
  • 4 podłużne bułeczki (paluchy)
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 100 g czarnych oliwek bez pestek
  • słoik karczochów
  • mała główka sałaty głowiastej
  • kawałek świeżego ogórka
  • 2 pomidory
  • kilka malutkich listków bazylii
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sól, pieprz

Wykonanie: 

Sałatę umyj, osusz i porwij na kawałki. Ogórek pokrój w cienkie plasterki, pomidory pokrój na ćwiartki. Rybę osącz z zalewy, rozdrobnij widelcem. Osączone karczochy pokrój na kawałki. Bazylię umyj i osusz. Wymieszaj warzywa z oliwkami i tuńczykiem. Do zakręcanego słoiczka włóż musztardę, wlej sok z cytryny i oliwę, dopraw solą i pieprzem. Zakręć słoiczek i energicznie potrząsaj, aż składniki się połączą. Polej tym sosem składniki sałatki, wymieszaj. Jajka obierz i pokrój na ćwiartki. Bułeczki natnij wzdłuż z jednej strony (nie do końca), wydrąż trochę miąższu ze środka. Napełnij powstałe łódeczki sałatką i cząstkami jajek.

Dla 4 osób, czas przygotowania 20 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz