poniedziałek, 7 maja 2012

Pieczarki faszerowane


Składniki: 

  • 500 g dużych pieczarek, 
  • pół łyżeczki suszonego tymianku, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • pół pęczka natki pietruszki, 
  • 150 g wędzonego boczku,
  •  350 g mięsa z pieczonego kurczaka,
  •  sól i pieprz czarny mielony do smaku.
Faszerowane pieczarki /© Panthermedia
 
Wykonanie:  

Pieczarki czyścimy, myjemy i osuszamy. Nóżki odcinamy. Cebulę obieramy i siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i szklimy na niej cebulę. Dodajemy pokrojone nóżki pieczarek, smażymy razem przez kilka minut. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. 
Boczek kroimy w kosteczkę, przesmażamy na suchej patelni. Mięso kurczaka kroimy na paseczki. Natkę płuczemy, drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z przesmażonymi pieczarkami. 
Kapelusze pieczarek smarujemy cienko olejem. Wnętrze faszerujemy przygotowanym farszem. Układamy na rozgrzanym ruszcie grilla, najlepiej na aluminiowej tacce i pieczemy 15 do 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz