wtorek, 1 maja 2012

Pierś indycza z grilla


Składniki:
  • 400 g piersi indyka,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • dwie cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • po 4 łyżki: sosu sojowego, miodu, octu winnego,
  • przyprawa do grilla np. Vegeta,
  • 200 g pieczarek,
  • sól i pieprz do smaku.

Grillowana pierś z indyka /© Panthermedia
Wykonanie: 

Grillowana pierś z indyka
 

 
Pierś indyka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na większe kawałki, a każdy z nich lekko zbijamy tłuczkiem, boczek tniemy na cienkie paseczki. 
W misce mieszamy miód, ocet, sos sojowy i zmiażdżony czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do grilla. 
Do marynaty wrzucamy mięso, mieszamy, by marynata dokładnie pokryła kawałki indyka, odstawiamy w chłodne miejsce na dwie godziny
Cebule obieramy i drobno siekamy, lekko przesmażamy, dodajemy umyte i pokrojone pieczarki i całość smażymy. 
Na każdym płacie mięsa układamy nieco farszu, posypujemy pietruszką, zwijamy, owijamy plasterkiem boczku i grillujemy. Podajemy z sałatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz