wtorek, 3 lipca 2012

Drożdżowe racuchy z sosem truskawkowym



Składniki:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 paczki drożdży
  • ok. 3/4 szklanki mleka ciepłego
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sos do racuchów:
  • 1 kg truskawek
  • 1 l jogurtu waniliowego

Drożdże rozrobić z łyżeczką cukru w 1 łyżce ciepłego mleka, posypać odrobina mąki, odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać przesiana mąkę, dodać jajka, wyrośniete drożdze i mleko, wyrobić drewniana łyżką ciasto na gęstą, jednolita masę. Zostawić do wyrośnięcia. Racuchy smażyć w głębokim, bardzo gorącym oleju małe racuszki. Odsączać z oleju na papierowych ręczniczkach, posypać cukrem pudrem. Sos podawać w osobnych miseczkach.

Sos do racuchów:
1/2 kg umytych truskawek zmiksować z jogurtem, dodać pozostałe truskawki pokrojone w ćwiartki. Wymieszać, schłodzić przed podaniem w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz