wtorek, 3 lipca 2012

Placki z wędzoną makrelą


 

Placki z wędzoną makrelą
  • 1 wędzona makrela bez skóry (500 g)
  • 350 g ugotowanych i rozgniecionych na purée mącznych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta mielonej papryki
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1 cytryna pokrojona na cząstki
Wykonanie:  

Rybę obierz z ości, rozgnieć widelcem, dodaj ziemniaczane purée, natkę, wbij jajko, dopraw solą, pieprzem oraz papryką i wyrób na gładką masę. Uformuj osiem placuszków o grubości 1 cm, ułóż je na talerzu posypanym mąką i wstaw do lodówki na 30 min. Na ruszcie grilla połóż natłuszczoną folię aluminiową. Ułóż placuszki i piecz 8 min z jednej strony. Posmaruj oliwą, odwróć łopatką na drugą stronę i ponownie piecz 8 min. Powinny się lekko zrumienić z obu stron. Podawaj gorące, z cząstką cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz