wtorek, 3 lipca 2012

Racuchy gryczane





Gryczane słodkie racuchy z truskawkami i serkiem miętowym

  • 5 jajek
  • 40 g cukru pudru
  • 50 ml kefiru
  • 150 g ugotowanej na mleku kaszy gryczane
  • 50 g mąki pszennej
  • 150 g niemielonego sera twarogowego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka posiekanej mięty
  • 1 łyżeczka miodu
  • 200 g truskawek
  • tłuszcz do smażenia



Sposób przygotowania: 

: Żółtka ubij z cukrem pudrem na puszysta masę. Dodaj kefir, ugotowana kaszę gryczaną oraz mąkę i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek. Na patelni, na delikatnym tłuszczu, na wolnym ogniu usmaż małe okrągłe racuszki tak, by się dobrze wypiekły. Rozkrusz widelcem ser twarogowy i dopraw miętą, miodem oraz jogurtem. Truskawki drobno pokrój. Usmażone racuszki przekładać masa serową i posypywać cukrem pudrem, udekoruj pokrojonymi truskawkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz