poniedziałek, 5 listopada 2012

Bucatini w sosie pomidorowym z pieprzem i bekonem



Bliski kuzyn spaghetti jest grubszy i ma w środku dziurki, przez które wpływa odrobina sosu. Idealnie pasuje do rzadkich sosów, na przykład pomidorowych.



Składniki:
  •  na ok. 500 g świeżego makaronu bucatini*: 
  • 400 g mąki semolina (z pszenicy durum)
  • 4 jaja
  • 40 g soli
Sos:
  •  120 g bekonu
  • 600 g pulpy pomidorowej
  • 6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 80 g sera pecorino
  • 10 listków bazylii (+ kilka do dekoracji)
  • pieprz czarny
  • sól


Wykonanie:

Przygotuj ciasto na makaron: wyrób elastyczne i gładkie ciasto ze wszystkich składników. Rozwałkuj i wytnij odpowiedni kształt (tu: bucatini). Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu lub czasu, użyj gotowego makaronu. Przygotuj sos: na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż pokrojony w kostkę bekon. Podlej winem, a po wyparowaniu alkoholu dodaj pulpę pomidorową, bazylię i dużo pieprzu, posól do smaku. Gotuj sos przez ok.
15 minut. Makaron ugotuj al dente. Wymieszaj przygotowany sos z makaronem, wierzch posyp utartym serem pecorino. Wyłóż na talerze dekorując listkiem bazylii. *Makaron bucatini - długi makaron o owalnym przekroju przypominający spaghetti, ale grubszy i z dziurką w środku, popularny w regionie Lazio.
Autor: Giancarlo Russo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz